Wanneer is Moederdag? De oorsprong & de vele vormen van Moederdag

Wanneer is Moederdag

 

Op 12 mei is het weer zover: Moederdag. Die ene speciale dag om de belangrijkste vrouw(en) in je leven in het zonnetje te zetten. Natuurlijk, je kunt kiezen voor het klassieke ontbijt op bed, een handgeschreven gedicht, of een persoonlijk cadeau. En eerlijk? Daar is helemaal niks mis mee. Maar laten we eerst een stap terug doen en duiken in het ontstaan van deze bijzondere dag.

Hoe is Moederdag ontstaan?

Moederdag heeft zijn wortels in het oude Griekenland, maar de versie zoals wij die kennen, vindt zijn oorsprong in Amerika. De officiële stichter, Anna Jarvis, organiseerde in 1908 de eerste Moederdag als een manier om respect en liefde voor moeders te tonen. Het duurde niet lang voordat deze dag nationale erkenning kreeg en wereldwijd werd gevierd. Jarvis' idee was simpel: een dag om de onbaatzuchtige bijdrage van moeders aan de samenleving te erkennen.

Wanneer vieren we Moederdag?

In Nederland valt Moederdag op de tweede zondag in mei. Maar zet je schrap, want hier komen de exacte data voor de komende jaren:

2024 - 12 mei

2025 - 11 mei

2026 - 10 mei

2027 - 9 mei

2028 - 14 mei

2029 - 13 mei

2030 - 12 mei

De complexiteit van Moederdag

Maar wat als Moederdag niet alleen maar rozengeur en maneschijn is voor je? Wat als deze dag je confronteert met het verlies van je moeder, de pijnlijke realiteit van een gebroken moederband, of worstelingen met het traditionele moederbeeld? Je bent niet alleen. Voor velen is Moederdag een dag van gemengde gevoelens, een dag waarop het gemis extra hard binnenkomt, of de pijn van een moeilijke relatie weer oplaait.

Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens er mogen zijn. Moederdag kan ook een dag zijn van reflectie, van het herdenken van wat was, of het vieren van alternatieve vormen van moederschap. Denk aan de invloedrijke vrouwen in je leven, de mentoren, de vrienden die als familie voelen. Moederschap is niet altijd biologisch; het is een rol die in vele vormen komt.

"Moederdag: Een moment van liefde, in alle vormen en maten!"

Moederdag is meer dan een commerciële feestdag; het is een moment van waardering, reflectie en soms zelfs genezing. Hoe je deze dag ook ervaart, weet dat jouw gevoelens geldig zijn. En onthoud: liefde, in al zijn vormen, is het uiteindelijke doel van deze dag. Laten we die liefde vieren, in welke vorm dan ook.