HAPPY INTERNATIONAL WOMEN'S DAY!
Inmiddels is Internationale Vrouwendag uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat elk jaar wordt gevierd in meer dan 100 landen. In veel landen is het zelfs een officiële feestdag waarop vrouwen extra in het zonnetje worden gezet door familie, vrienden of partners. Maar hoe is Internationale Vrouwendag ontstaan? Wij doken de geschiedenis in en ontdekten interessante feiten die je wellicht nog niet wist over deze bijzondere dag!
De eerste Vrouwendag in Nederland
De eerste Vrouwendag in Nederland vond plaats op 12 mei 1912, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. De dag draaide destijds om het algemeen vrouwenkiesrecht, een recht waar Nederlands bekendste feministe Aletta Jacobs voor heeft gestreden. Jacobs was niet alleen de eerste Nederlandse vrouw die een hogere burgerschool bezocht, universitair onderwijs volgde en als arts afstudeerde, maar ook stond zij zo'n kwart eeuw aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht.
8 maart: Een belangrijke datum
Maar waarom wordt Internationale Vrouwendag eigenlijk op 8 maart gevierd? Deze datum herinnert ons aan de stakingen die plaatsvonden op 8 maart 1917 in Sint Petersburg. Vrouwelijke arbeiders gingen toen massaal in staking tegen slechte arbeidsomstandigheden, oorlog en voedseltekort. Deze staking groeide uit tot een algemene werkstaking die behoorde tot de Russische Revolutie. Het Internationale Vrouwensecretariaat verkoos daarom in 1921 8 maart als vaste datum voor Internationale Vrouwendag.
Internationale erkenning
Hoewel Internationale Vrouwendag oorspronkelijk vooral werd gevierd door communisten, groeide de interesse ervoor na de Tweede Wereldoorlog weer in Nederland dankzij de tweede feministische golf. In 1975 riep de Verenigde Naties 8 maart uit als officiële Internationale Vrouwendag, waardoor het wereldwijd erkenning kreeg.
Viering van Internationale Vrouwendag
Tegenwoordig wordt Internationale Vrouwendag in Nederland op verschillende manieren gevierd. Er worden lezingen, symposia, festivals, workshops, trainingen, debatten, rondleidingen en demonstraties georganiseerd waar iedereen aan kan deelnemen. Op deze dag staan we stil bij vrouwenrechten, veiligheid van vrouwen en gendergelijkheid.
Het is interessant om te weten dat de viering van Internationale Vrouwendag per land verschilt. Zo is 8 maart in Rusland een officiële vrije dag voor zowel mannen als vrouwen. Deze dag lijkt op Moederdag in Nederland en jongens geven bijvoorbeeld cadeaus aan hun lerares en aan meisjes in hun klas.
Op deze speciale dag willen we alle vrouwen over de hele wereld feliciteren met International Women's Day! Laten we stilstaan bij alle successen die we hebben behaald en blijven strijden voor gelijke rechten en kansen voor iedere vrouw op deze planeet!